mespakka.net

Joskus sitä tuntuu puhuvan vieraalla kielellä. Tässä kuitenkin pieni sanakirja, mikäli joudut siihen onnettomaan tilanteeseen, että joudut kommunikoimaan jonkun mespakan suvun edustajan tai em. vaikutuspiirissä olleen henkilön kanssa. Viisi uusinta (eli viimeksi lisättyä) sanaa näkyvät korostetusti.

Sanat on jaoteltu aakkosittain: klikkaamalla alla olevalta listalta olevaa kirjainta, saat listan kyseisellä kirjaimella alkavia sanoja. Kaikki sanat saa edelleenkin luetteloon klikkaamalla Kaikki sanat -linkkiä.

 A   B   D   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Y  Kaikki sanat Uusimmat

aloittaa skrätsistä
Monesti ainut oikea tapa saada pieleen mennyt asia korjattua, eli hylätään ensimmäinen versio ja aloitetaan alusta. Esimerkkeinä käyköön aika usean tietokoneohjelman versiopäivitys, kosteusvaurioremontti ja verolaki.
armastus
Halailuun pyrkivä olento, esim. Ressu tai Tauno-vainaa.
baskeri lintassa
Perehtyä aistit herkistettyinä kaiuttimien sijoitteluun ja äänensäätöön yleensä. Voidaan myöskin liittää taiteen (niin staattisen kuin performanssinkin) seuraamiseen. Staattisella taiteella tarkoitetaan tauluja yms. veistoksia, kun taas performanssilla tarkoitetaan joko yleisemmin tajuttua uotismaista nytkähtelyä lavalla kuin myöskin ihan tavallista humppabändin keikkaa, usein jälkimmäisessä tapauksessa keikasta tekee performanssin se, että joku tekee jotain typerää (yleensä juovuksissa, harmillisen harvoin ei).\Myös viinejä ja juustoja maistellaan baskeri lintassa, tästä juontuu myös käytetyn päähineen olemus eli (epäranskaksi) travers de bérét.
dyyny
Mielellään uusi muttei liian paksu. Yleensä käännetään ympäri kun pää kuumenee. Flunssaisena ryyteessä, jos ei huolto pelaa.
halpa
Huono
hekumat
Nämä on ne, jotka monesti jätetään lautaselta syömättä elikäs ne keitetyt vihannekset. Mespakka.net kehoittaa syömään lautasen silti tyhjäksi, eli hekumat myös käkättimeen!
high-end
Tähän liittyy äärimmäinen baskerin linttaaminen. Tähän sortuu yksi jos toinenkin, mutta mikäli tilanne äityy pahaksi, suosittelen Led Zeppeliniä. Tilanteen äityminen pahaksi tapahtuu siinä vaiheessa, kun 250 euroa 0,5m RCA-välijohdosta ei ole ollenkaan pahan tuntuinen hinta tai katselee hankittavaksi laitetta, jonka DHL:n seurantakoodi ja hinta voivat mennä keskenään sekaisin.\Ei välttämättä liity aina äänentoistoon, myös mopun kromiosien tilaaminen USA:sta on high-endiä. Tätä yleensä edeltää kuvaston selaaminen baskeri lintassa.
holokkipolovi
Tällaisen lempinimen sai John Wayne (eli siis Marion Robert Morrison) kun Mässbackan vanha isäntä näki ko. henkilön esiintyvän Villin Lännen elokuvassa.
hox
Sana, joka esiintyy ainoastaan isoilla kirjaimilla kirjoitettuna helposti katseen tavoittamassa paikassa ilmaisujen "HOX! Bändin jäsenillä ei ole mitään asiaa baaritiskin taakse", "HOX! Järjestäjä tarjoaa YHDEN kahvikupin/esiintyjä/ilta", "HOX! Taukomusiikki katkaistava esityksen ajaksi" tai "HOX! Jääkaappi pidettävä suljettuna". Ilmaisut ymmärrettävästi herättävät negatiivisia mielialoja lukijassaan; lukija usein tuntee olevansa kutsumaton vieras tai täysi, yksisoluisen älykkyysosamäärällä, varustettu olento. Sana voitaisiin yhdistää "Huomio!" tai "Huom!" -ilmaisuihin, mutta mainitut voivat herättää myös positiivisia mielialoja, esimerkkinä ilmaisu "Huom! Bändin yöleivät löytyvät kylmähuoneesta". Sanan ilmoitti sanakirjaan eräs taukoa pitävä keikkamuusikko.
hydraulinen lattiajaakko
Hydraulinen tunkki. (Engl. hydraulic floor jack).
härpäke
Mahdollisesti syömiskelpoinen objekti, mutta ei aina. Ks. myös käpyrä, käkyli.
ihtiriekko
Kansantarinoissa esiintyvä, usein siunaamattomaan maahan haudatun lapsen henki, joka pitää kerrassaan karmivaa meteliä tai muuten vain itkeskelee kunnes joku tajuaa kaivaa luut esiin ja haudata siunattuun maahan. Nykykielessä tahdotaan tarkoittaa henkilöä, joka riekkuu elikäs käyttäytyy sopimattomasti tilanteeseen nähden. (Tai yleensä).
ikuluuppi
Jos tekee hyvän luupin, mutta unohtaa olla tarkkana lopetusehdon kanssa, saattaa seurauksena olla ikuluuppi eli ikuinen silmukka. Käytännönläheisenä vertauksena kerrottakoon näin: (1) jos lompakossa rahaa niin hyppää kohtaan 6 muuten (2) mene töihin (3) vastaanota palkka (4) mene levy-, hifi-, viina-, auto- tai muuhun mieleiseesi kauppaan (5) palaa kohtaan 1 (6) nauti elämästä. Koska käytännössä ehto kohdassa 1 ei koskaan toteudu, niin elämä pyörii ikuluupissa kohtien 1 ja 5 välillä.
japu
Kummityttö pienenä, kun oli raukka punainen kuin rapu eikä osannut ärrää sanoa. (Eipä kyllä paljon muutakaan...)
jaskanpaska
Juu, sitä ihteään eli jatsia (siis jazzia). Yleensä tarkoitetaan vieläpä tällaista fuusiojazzia, josta ei ota selvää edes baskeri lintassa. Usein alan harrastaja sattuu olemaan myös sosialisti, jolla nyt ei tarkoiteta hyödykkeidenhaalijaa, vaikkakaan ei aina.
java
Tykötuputettu, ja sitten joka paikassa pitää olla jotain javalla tehtyä. Edistää laitteiston päivittymistä tehonpuutteen takia.
joutupe
Ihan ilkeyttäni sanon youtube.com -palvelua joutupeksi...
jynkky
Tämä on vallan sitä ihtiään, eli elämän ydinosan irvokasta hyväksikäyttöä vallan muussa kuin lajin säilymisen ja kehittymisen arvokkaassa tarkoituksessa. Tästä ei puhuta, mutta kyllä kaikki tietää. Jos puhuu, niin pidetään vallan irstaana henkilönä.
kallata
Kun Eijan lompakko menee hukkaan, niin sitä kallataan oikein porukalla kunnes löydetään. Kallaaminen voi myös taipua ettimiseksi tai ehtimiseksi, joista jälkimmäisellä voidaan myös tarkoittaa ennättämistä. Yleensä kyllä myöhästytään ja reippaasti, kun meni aika Eijan lompakkoa kallatessa.
kellotus
Myös yli-, tarkoituksena saada täysin toimiva tietokone toimimaan silloin tällöin epävakaasti, myös ilman kaupallisen käyttöjärjestelmän asentamista (vrt. linux). Tällä myös monasti tarkoitetaan niiden viimeistenkin hevosvoimien irtisaamista ajoneuvosta, joka muuten kulkisi ihan hyvin ja ilman vetonivelien jatkuvaa paukkumista.
kerroin 3,14159267...
Sama kuin pii, mutta työmääräkertoimena vähän enemmän (kertoimena about pii, ks. työmääräarvio)
ketuttaminen
Eroaa vähän niinkuin Vimpeli eroaa Kempeleestä
kifi
Sci-fi. Kuulannakkelijoille pitää tuputtaa tätä, koska eivät sitä näemmä ymmärrä.
konehtia
Konehtiminen on jonkin koneen käyttämistä. Sanan lisääminen sanakirjaan tietokoneella voidaan laskea konehtimiseksi. Yleisesti sanottuna konehtiminen on vain jotain värkkäämistä ilman sen suurempaa määränpäätä, kunhan siihen liittyy jokin laite l. kone, jota ilman värkkääminen ei onnistu.
kopiosuojaus
Nykyisillä CD-levyillä oleva mekanismi, joka estää levyn muun käytön kopiointia lukuunottamatta. Jotta voit nauttia kopiosuojatusta levystä täysin siemauksin, sinun täytyy tehdä siitä kopio, koska vain kopiointi on toimenpiteenä suojattu. (Vrt. luonnonsuojelu - kopiosuojaus). Joskus käytetään myös virheellistä termiä kopioinninesto, sillä tästä saa sen käsityksen että kopiointi on estetty vaikka se on itse asiassa ainut teknisesti mahdollinen toimenpide. Oikeampi vaihtoehtomääre olisikin "kuuntelunesto".
kurmahtaa
Kurmahtaminen ilmentää minkä tahansa tapahtuman suorituksen dramaattista keskeytymistä, ts. vian aiheuttaman oireen ilmentymistä. Hyvä esimerkki on autoon ilmentynyt vika, joka pysäyttää matkanteon juuri siihen paikkaan, esim. Transportterin magneettiventtiilin johdon irtoaminen Kalajoella 15 asteen pakkasessa myöhään illalla.
käkyli
Ks. käpyrä, onales, tsydeemi
käpyrä
Objekti, jonka muoto ei ole siistin tasainen tai objekti, jota ei voi yhtäkkiä muulla sanalla kuvailla ennen asiayhteyksien ja/tai synapsien soljahtamista kohdalleen.
köppänen
Henkilö tms., jolla ei ole käsitystä oikeaoppisesta käyttäytymisestä tietyllä ajanhetkellä, tietyssä paikassa tai tietyssä seurassa. Sana taipuu myös teonsanaksi eli verbiksi köppäillä.
kötvätä
Kun tehdään vauhdilla vituraa, niin kötvätään. Joskus voi näin käydä kun yrvästetään, mutta kötvätä voi myös kaikessa rauhassa.
lapsimessut, -näyttely
Kartanonkoskella harva se iltapäivä kun pitäisi lähteä lenkille, mutta pyörätiet ovat valtoimenaan juoksurattaita, rattaita joihin menee 4 kersaa vierekkäin, emäntiä katumaasturin kokoisine rattaineen vierekkäin kulkemassa ja muita menijöitä, joilla on enemmän intoa kuin harkintakykyä. Illemmalla mahtuu paremmin kulkemaan, kun vain jotain näkisi... ("Lapset on rikkaus, itekkin olin junnuna", sanoi Kyösti Pöystikin)
lasisilmä pullahtaa
Tietokoneen näytön rikkoutuminen, useimmiten väkivaltaisesti. Tarkoittanee kuvaputken irtoamista kotelosta, mutta myöskin itse näytön siirtymistä palveluspaikaltaan toisaalle, esimerkiksi lattialle tai kankaalle.
lenkeli
Kävelee heijastinliivi päällänsä iltalenkillä ja aiheuttaa autoilijoille sydämentykytystä kun luulevat poliisin olevan hiustenkuivaajansa kanssa bussipysäkillä Kansan Tapsoja väijymässä.
liimata
Kytkeä, tinata, liimata, hitsata. Eli asioiden liittäminen toisiinsa millä keinolla tahansa.
lintti
Tämä on kuulemma sama kuin Lidl.
linux
Elämäntapa, jonka tarkoitus ei ole saada toimivaa käyttöjärjestelmää tietokoneeseen vaan keksiä joku veruke koneella räpläämiseen. Yleensä tämän räpläämisen laukaisee jokin täydelliseltä tuntuva linux-distribuutio, joka kohtaa hylkäämisen asennuksenjälkeisen masennuksen yhteydessä. (vrt. kellotus.)
lössivauva
Kun laitetaan savimaa reagoimaan veden kanssa niin se muodostaa muutaman sentin kokoisia kääröjä joita meilläpäin sanotaan lössivauvoiksi.
modaaminen
Sinisen ledin liimaaminen mihin tahansa.
mopu
Moottoripyörä. Siis ei pyörä, jossa on moottori, vaan kaksi pyörää joissa on moottori. Ei siis molemmissa vaan yhteensä. Yleensä moottorista on myös voimansiirto toiseen pyöristä, jolloin saadaan aikaiseksi liikenneväline. Kerää kaikennäköisiä fiilistelijöitä ympärilleen.
mähli
Työn tulos kun aikataulu ei saa pettää vaikka se petti jo (ks. yrvästää) tai kun ketään ei oikeasti kiinnosta miten joku tehdään. Liukuhihna-ammattilaiset tunnistavat myös sanat makkeli ja makulatuuri, näitä voi myös saada aikaan asiantuntijan aikaisemmin tekemä mähli, jolloin kyseessä on itse asiassa 2. asteen mähli.
naali
Myös -ja, ks. sosialisti
namradio
Hamradio, yritys Vimpelissä. (ks. http://www.hamradio.fi). Myyvät mm. skannettereita.
nikeltyä
Ks. kurmahtaa. Tämä sana ei ole omasta suusta, mutta oli pakko lisätä se tänne käyttötarkoituksensa siivittämänä. Ei ole kovin jokapäiväistä kuulla lausuttavan jonkin softakikkareen nikeltyvän johonkin tilanteeseen...
näennäismaito
Hylamaito tai maitojuoma, yleensä litrahinta kohdallaan tai muuten vain liian makeaa maidoksi (ks. myös pierumaito)
näpytin
Tällä kuulemma voi töpöttää tekstiä kännykkään. Ilmeisesti kyseessä on siis kapasitiivisille kosketusnäytöille tarkoitettu kosketuskynä.
onales
Ks. käkyli, käpyrä, tsydeemi. Vanha kauhavalainen murresana sopivaan tarkoitukseen eli tällä viitataan puheessa asianomaiseen objektiin, jolle ei tiedetä tai heti muisteta oikeaa nimeä. Erittäin käyttökelpoisia tällaiset sanat!
pascal
Turbo-, kaikki nauravat, mutta pilkka sattuu omaan nilkkaan (ks. java).
pebasto
Kun Webasto lämmittää auton moottoria, niin pebasto tietenkin kuljettajan, repsikan ja parempien ihmisten autoissa myös takamatkustajien peffat. Eli siis penkinlämmitin on se.
pientä viilaamista vaille valmis
Suunnittelu- tai uudelleentekovaiheessa.
pierumaito
Tällaista maitoa juotetaan laktoosi-intolerantikoille, eli ihan tavallista ei hylamaitoa eikä maitojuomaa vaan ihan sitä ehtaa oikeaa tavallista maitoa.
pähkylä
Se on pähkylä!
riemuratkikas
Ratkiriemukas
räiväke
Kiusankappale, esim. Konsta-vainaa tai nykyisin Panu-kissa.
ränkky
Tuoli tai muu vastaava, tai sitten joku huonosti tehty onales.
scorch
Scorched Earth, muinainen tietokonepeli, jonka parissa on kiva rentoutua pienellä porukalla nettikoneella kun työasiat pyörivät liikaa mielessä. Vaikka kellään ei olisi ollut mitään asiaa koko päivänä, niin yleensä juuri silloin kun vietetään parin minuutin mittaista hermonlepuutustaukoa scorchin parissa ja näin levitetään luuloa, että "siellä ne tyypit vain kaiken aikaa pelaavat pelejä". Tämän pelin omaan sanastoon kuuluvat kuolonpää (=Death's Head -ase), mirvautus (=ampuminen MIRV-aseella) ja sori/miten tuo tuuli noin paljon vaikutti (=yritys peittää todellinen tarkoitus eli kaverin ampuminen "vahingossa")
setec
Se ei tarkoita mitään (ks. http://uk.imdb.com/Title?0105435 sekä http://www.setec.com/)
sienipaska
Tämä, hieman brutaali ilmaisu liittyy henkilön tai henkilöitymän ulkoisen olemuksen kuvailuun. Voidaan sanoa, että "siinähän herra rötköttää kuin sienipaska", kun isäntä on perehtynyt televisioyhtiön ohjelmistotuotannon seuraamiseen sohvalla epäryhdikkäästi olutpullo kädessä. Sanan syntyhistoriasta sen verran voitaneen mainita, että pelloille ilmestyy vähän löysempiä lehmänläjiä rouva Mansikin käytyä sienimaistilla.
silence
1: Silence pakkauksen kannessa tarkoittaa samaa kuin "melutaso oven takana ylittää 75dB". Voin demonstroida Bosch Silence -merkkistä pölynimuriani epäilijöille.\2: Silence myöskin tarkoittaa hiljaista, mm. kun Creativen 3DBlaster GeForce4 Ti4400 -näytönohjaimen vakiojäähdytyksen (ks. kohta 1) korvaa Zalmanin passiivijäähdytyselementillä, tuloksena on hiljaisuus.
sitkansola
Sivukainen
skannetteri
Tällä tahdotaan tarkoittaa skanneria. Eri asia sitten tarkoitetaanko radioskanneria vaiko kuvaskanneria, skanneria kaikki tyynni.
sosialisti
Poliittisen henkilön lisäksi tarkoitetaan henkilöä, joka pitää puolensa yhteisten asioiden itselleen keräämisestä. Usein sosialisti tavataan kaljakorin vierellä haalimassa itselleen muiden maksamia kaljoja / muita hyödykkeitä.
tandoorikoodaus
Ohjelmointitapa, jossa RAM-muuttujan sisällön mukaan hypitään koodissa. Erityisesti intialaisten harrastama ohjelmointitapa.
terapiaa päähän
Tiijähäntä, utopi tahtoo olla sellaisen tarpeessa.
tikku-papana
binääriykkönen ja -nolla (muistoja tekun ajoilta).
tilpi
Pieni lintu, talitiainen, hömötiainen, jne. Tietokonekielellä voidaan asia ilmaista yksinkertaisesti *tiainen.
tirppa
Ihmisnaaras, pyrkii sosiaaliseen kanssakäymiseen ihmisuroksen kanssa, joskus jopa pidemmällekin. Tai toisinpäin.
tomukapsula
Näitä on yleensä autossa kolme, eli pölykapseli. Sana on peräisin Pippolan mummulta.
tsesu
Hallapurolla käytetty nimitys koirasta, eli tysistä. Sana on kehittynyt epäonnistuneesta yrityksestä lausua Tessu, joka on myös yleinen nimi koiralle
tsydeemi
Systeemi. Jos ei tiedä kokonaisuuden nimeä, voi käyttää sanaa systeemi tai täällä Vantaalla päin sanaa tsydeemi. Vaihtoehtoisesti puhuttaessa esineestä voidaan myös käyttää sanaa käpyrä.
tykötuppautuva
Ylisosiaalinen, mielellään poissa oleva henkilö/eläin/asia, joka ei kuitenkaan ole poissa vaikka niin mieluusti tosiaan saisi olla – ainakin juuri sillä hetkellä. Yleisin tykötuppautuva asia on kissa, joka tahtoo tehdä itsensä tykö kun katsoo televisiota sohvalla tai lukee lehteä. Myös flunssaviruksia voisi luonnehtia tykötuppautuviksi.
työmääräarvio
Ohjelmistokehitysprojektissa ajallisesti ensimmäinen tarvittava tieto. Tämän jälkeen selvitetään mitä tehdään, jotta tarvittava työmääräarvio toteutuisi (ks. kerroin 3,14159267...)
umpikulju
Kun Mespakan Janne alkaa työskentelemään puutöitä, niin seurauksena on umpikulju (ellei useampia). Tämä on vasaraniskun (tai pihtien väliin jäämisen) seurauksena nahan alle muodostuva veripahka, joka näkyy mustana. Kotoisin Perhosta, sana meinaan.
utopi
Kummallinen hyypiö. Tavataan ajamassa autoa päällään lomittajan haalarit, aurinkolasit ja lieriöhattu päässään. Yleensä vielä virkavallan todistaessa.
uukkelo
Jos on maalla elänyt ja heinäkasoissa nuoruuden innoissaan pelehtinyt niin että on saunassa sitten saanut jälkikäteen tuskailla, niin todennäköisesti on myös ollut tekemisissä uukkelon kanssa. Tämä on sellainen heinäkasaan tehty tunneli tai käytävä ja kersojen lisäksi myös erinäisten hyönteisten kansoittama.
vempula
Yleensä henkilö, jota voisi myös kuvata sanalla uusavuton tai laiska. Myöskin aloitekyvytön. Vempulaksi voi syntyä, mutta siihen voi myös ympäristö, kasvatus, koulutus tai sosiaalinen asema vaikuttaa vahvasti.
viemistää
Kun perjantaina tekisi mieli jo lähteä töistä viikonlopun viettoon, niin silloin viemistää. Tämä tarkoittaa kyllä yleensä sitä, kun veri pakenee päästä ja kroppa haluaisi siirtyä vertikaalista horisontaaliseen, huimaamiseksikin on kutsuttu olotilaa.
väkitukko
Henkilö tahi muu olento, jonka tarkoitus on oma asiansa saada muiden selville tai oma tehtävänsä päätökseen vaikka olosuhteet, muut ihmiset tahi olennot, järjen käyttö, yleinen mielipide tai muu sellainen ei tätä edellyttäisi. Ei, väkitukko puskee eteenpäin vaikka olisi "nuttu veressä ja toinen jalka poikki". (Tässä oli ennen linkki YUP-yhtyeen sivuille, mutta olikin sinne ilmestynyt ns. jynkkysivusto. En linkkaa enää...)
yllättävän hyvä
Laite, joka on itse asiassa todella huono, mutta ei toisaalta maksakaan juuri mitään. Esim. kotiteatteripaketti viidellä kaiuttimella, subbarilla ja kaikkea mahdollista pyöreää polykarbonaattilättyä soittava, hinnaltaan alle 200e kuuluu tähän sarjaan.
yrvästää
Kun työn pitäisi olla tehtynä huomisaamuun mennessä ja huomaat, että kello käy jo iltapäivää ja töitä riittäisi vielä kolmeksi viikoksi niin silloin alkaa yrvästäminen eli mahdottoman työmäärän suorittaminen mahdollisimman lyhyessä ajassa.